Kvillsforsbarnen lärde sig allt om musslor/fiskar & Emån – och fick känna på och höra ett kraftverk generera ström.

Written by jakob on . Posted in Emån, Jönköping, Kommunikation, Skolor

Den 12 maj var det dags att lufta på alla barn från trean till sexan på Kvillsfors skola.

En fin förmiddag med mycket frågor och skratt följdes av en promenad till ett av de två vattenkraftverk som vi nu löst vandringen förbi genom att öppna upp Lillån.  Skånska energis Anders pratade och visade runt i och ner i turbinhallen!

Ännu en lyckad dag med många gröna kepsar ute vi vår fina Emå!

/ Jakob

Barnen fick se ett nytt vattendrag födas och börja leva!

Written by jakob on . Posted in Brusaån, Jönköping, Kommunikation, Skolor

Under tisdagen den tredje maj samlade vi alla mellanstadiebarn på Furulundsskolan (Mariannelund, Eksjö) och hade en härlig dag med förevisning av musslor (självklart), elfiske, bottenfauna, plantering av egen al/kantzon och många roliga samtal om djur och natur.

Efter en intensiv förmiddag med stationer omgrupperade vi efter lunch för att se den nya fisvägen födas och börja leva. Även fiskeklubben var på plats och berättade om fisken och fisket i Brusaån!

En viktig del av dagen var att informera och lägga extra tid på en stor andel flyktingbarn som var med från bl a Syrien, Irak, Palestina och Afghanistan. De fick se och uppleva svensk natur för första gången i ett vårfint och soligt Mariannelund.

Ett stort tack till Emåförbundet, Frida Moberg och Fiskeklubben!

/ Jakob & Karl-Magnus

 

Håvning, safari och korvgrillning vid Bräkneån!

Written by therese asp on . Posted in Bräkneån, Skolor

kids at Bräkneån

Den 21 maj bussades 31 förväntansfulla elever från klass 3a och 3b, Hoby skola till Strångamåla Bygdegård vid Bräkneån för att få håva vattendjur, kolla i vattenkikare och få se vad som finns under ytan i Bräkneån. Solen sken från klarblå himmel och barnen lyckades fånga både nejonögon, husmaskar och flicksländor. Förutom att håva vattendjur fick de gå på safari och grilla korv. Både lärare och elever sken i kapp med solen och som ett barn sa ”det här var det roligaste vi gjort på hela skolåret”!

/Therese

Samarbetspartners & Finansiärer