Morfologi

Written by Ivan on . Posted in Morfologi

Beskrivning av arten

Den tjockskaliga målarmusslan, Unio crassus, når vanligtvis en längd av 4 –7 cm (undantagsvis upp till11 cm). Skalet är oftast mindre än dubbelt så långt som högt och elliptiskt till svagt äggformat. Underkanten är vanligtvis rak i mittpartiet och ungefär likartat rundad i bak- och framänden. Bakänden är svagt nedåtböjd. Skalet är mycket tjockt och tungt och färgat i nyansen mörkt grön-brun-svart. Dess yta är ibland även täckt med kalkkrustor eller järn-/manganbeläggningar. Skulpturen på umbo (skalbucklan) består av täta, vågartade lister med upphöjningar, men ofta är den bortnött. Låsapparaten, vilken dock endast kan studeras på döda musslor, är mycket kraftig med stora och välutbildade huvudtänder. I den vänstra skalhalvan står huvudtänderna på linje bakom varandra. Den högra huvudtanden är starkt framträdande och formad som en mycket stor, grov, trekantig kil.

Skallåsets tänder hos tjockskalig målarmussla:

Foto: Håkan Holmberg, Vetenskapligt underlag: Ted von Proschwitz

Inlägget finns också på: Engelska

Trackback from your site.

Leave a comment

Fyll i siffran som saknas först *

Samarbetspartners & Finansiärer